Login
Logo Waterbouwers

Arnhemse Rijnkade klaar voor de toekomst

Hakkers B.V. - Versterking Rijnkade Arnhem

P4Projectinbeeld_Rijnkade_Hakkers_Vereniging_van_Waterbouwers

De versterking van de Rijnkade in Arnhem, uitgevoerd door de bouwcombinatie Hakkers, Van der Ven en Ballast Nedam, bereid de stad voor op toekomstige waterveiligheidseisen. Het in 2023 gestarte project maakt deel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en zal naar verwachting in het voorjaar van 2026 gereed zijn. Bijzonder is dat het team vrijwel emissieloos werkt. “Alles draait om innovatie, duurzaamheid en samenwerking”, aldus ontwerpleider Joël Sinke van Hakkers.

P4Projectinbeeld_Rijnkade_Hakkers_Vereniging_van_Waterbouwers

De versterking van de Rijnkade in Arnhem, uitgevoerd door de bouwcombinatie Hakkers, Van der Ven en Ballast Nedam, moet de stad voorbereiden op toekomstige waterveiligheidseisen. Het in 2023 gestarte project maakt deel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en zal naar verwachting in het voorjaar van 2026 gereed zijn. Bijzonder is dat het team vrijwel emissieloos werkt met elektrisch materieel en zo veel mogelijk transport over water. “Alles draait om innovatie, duurzaamheid en samenwerking”, aldus ontwerpleider Joël Sinke van Hakkers.

Onderscheidend is de unieke samenwerking tussen de gemeente Arnhem en het Waterschap Rijn en IJssel, die gezamenlijk optreden als opdrachtgeverscombinatie. Financiering vanuit het HWBP maakte de langgekoesterde wens om de kade grondig aan te pakken mogelijk.

2025_Rijnkade_Hakkers2_Vereniging_van_Waterbouwers.jpgIntegraal ontwerp

Dit is het eerste project van Hakkers binnen het HWBP. “Veel HWBP-projecten vinden plaats in landelijke gebieden. De Rijnkade is daarentegen een binnenstedelijk project, wat betekent dat we rekening moeten houden met bestaande gebouwen en infrastructuur. Bovendien moeten we voldoen aan strengste eisen voor klimaatbestendigheid”, benadrukt hij. “De waterkering wordt niet alleen verstevigd, maar de gehele kade van 1.200 meter wordt aangepakt. De versteviging omvat het vervangen en versterken van de oude waterkering met betonnen keringen en stalen damwanden. En om de kade multifunctioneler in te richten, is deze iets naar voren geplaatst om ruimte te maken voor horeca en wandelgebieden. Zo verhoogt de nieuwe inrichting de veiligheid én leefbaarheid van het gebied.”

Complexe ondergrond

De ondergrond van de Rijnkade is complex en bevat verstoringen die tijdens de bouw zorgvuldig aangepakt moeten worden, wat vroeg om intensieve voorbereiding en monitoring. Het oorspronkelijke ontwerp werd dan ook aangepast om beter aan te sluiten op die ondergrondse omstandigheden. “We boren diep in de grond om obstakels zoals stenen te verwijderen. Daarnaast voeren we explosievenonderzoek uit vanwege de historische gebeurtenissen in het gebied. Tot nu toe hebben we gelukkig geen explosieven gevonden.”

Oog voor klimaat en historie

De versteviging van de kade gebeurt met L-vormige prefab-elementen die in de fabriek zijn geproduceerd. De elementen worden per schip naar de bouwplaats vervoerd en met een kraan vanaf een ponton geplaatst, als een soort legoconstructie. Hiermee vermijden we verkeershinder in de binnenstad. Waardevolle, historische bomen blijven behouden door de kering eromheen te bouwen. Zo blijft de historische uitstraling van de kade  behouden.

Duurzaamheid is leidend op het werk in Arnhem. Sinke: “Ons doel is niet alleen de kade te versterken, maar ook om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Mede door de prefabconstructies en het gebruik van een elektrisch aangedreven kraanschip en machines, blijft de stikstofuitstoot tot een minimum beperkt. “We hebben zelfs geïnvesteerd in een elektrische ankerstelling. Een mooi voorbeeld van een duurzame investering in deze én toekomstige projecten.”

Tussen mens en natuur

Eén van de grootste uitdagingen is de hoge Rijnwaterstand, die regelmatig voor werkonderbrekingen zorgt. “We hebben al meerdere malen te maken gehad met hoogwatergolven, waardoor we de kade elke keer moesten ontruimen en later opnieuw moesten opbouwen”, vertelt Sinke. “Het is essentieel dat we flexibel blijven en kunnen schakelen wanneer de natuur ons dwingt tot aanpassingen.”

Daarnaast zijn de werkzaamheden zo ingepland dat de hinder voor horecaondernemers tot een minimum beperkt blijft. “We hebben afspraken gemaakt zodat ondernemers in het zomerseizoen open konden blijven. Dit vroeg om een nauwkeurige planning en volop communicatie met betrokken partijen. Kortom, er komt nogal wat kijken bij zo’n indrukwekkend project.”

Meer informatie: www.hakkers.com