Tag(s):
Duurzaamheid, Tag(s):Extern
Henk van der Meijden, kraanmachinist bij Van den Biggelaar Grond- en waterbouw, deelt zijn ervaringen met de CAT 320 Z-line. Op het project 'Bouwteam Meerjarenovereenkomst vervangen oeverconstructies langs de Eem' wordt gebruikgemaakt van deze elektrische kraan. De ervaringen met deze nieuwe technologie bieden waardevolle inzichten in de praktische toepassing van elektrisch werken in de waterbouwsector.
Elektrisch werken brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Van der Meijden merkt op: “Een significant voordeel is de stille werking van de kraan, wat bijdraagt aan een aangenamere en minder belastende werkomgeving. Bovendien speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het gebruik van elektrische bouwmachines draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot, wat aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen van Van den Biggelaar Grond- en waterbouw.”
Echter, er zijn ook uitdagingen. De beperkte accucapaciteit is een van de grootste nadelen, waardoor de kraan tussentijds moet worden opgeladen. Dit kan de productiviteit beïnvloeden. Van der Meijden vertelt: “Op het project Oeververvanging de Eem is dit probleem deels opgelost door een extra accu en een snellader aan boord van het ponton te hebben, waardoor tussentijds laden mogelijk is en de kraan de hele dag productief kan blijven. Aan het einde van elke werkdag moet de kraan met een ponton terug naar het oplaadpunt aan de wal worden gebracht.”
Daarnaast is de aanschaf van elektrische kranen duurder dan die van dieselkranen en vereist het werkproces enige aanpassing. De benodigde ruimte op het ponton voor de accu, snellader en stroomkast moet in de logistiek worden meegenomen. Ook moet er gezocht worden naar een geschikte stroomaansluiting, die zwaarder is dan standaard huis-tuin-en-keuken aansluitingen.
Van der Meijden concludeert: “Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over onder andere de levenscyclus van accu’s en de totale kosten van elektrisch werken in vergelijking met traditionele methoden. Desondanks juich ik duurzaam werken toe. Ik verwacht dat verdere ontwikkelingen en innovaties in elektrische bouwtechnologieën zullen bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de sector en voor mijn kinderen en kleinkinderen.”
Op het project 'Bouwteam Meerjarenovereenkomst vervangen oeverconstructies langs de Eem' wordt gebruik gemaakt van een elektrische kraan, de CAT 320 Z-line. De ervaringen met deze nieuwe technologie bieden waardevolle inzichten in de praktische toepassing van elektrisch werken in de waterbouwsector.
Het werken met de elektrische kraan verloopt soepel en vergelijkbaar met het gebruik van een traditionele dieselkraan. Bij aanvang was er onder machinisten van Van den Biggelaar Grond- en waterbouw enige bezorgdheid over mogelijke verschillen in het gevoel en de besturing van de kraan. Deze bezorgdheid bleek echter ongegrond. Machinist Henk van der Meijden zegt hierover: “De elektrische kraan biedt dezelfde gebruikservaring als de NextGen dieselkranen, zoals de CAT 330 longstick. Deze moderne kranen maken ook gebruik van elektrisch aangestuurde bediening, wat bij oudere machines niet het geval is. Het bedieningspaneel van de elektrische kraan is hetzelfde gebleven, wat zorgt voor een naadloze overgang voor de machinisten.”
Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen elektrische en dieselkranen. In plaats van diesel te tanken, moet de elektrische kraan worden opgeladen via een stekker. Bovendien is de elektrische kraan uitgerust met een extra scherm dat informatie biedt over de batterij, zoals de temperatuur en de resterende gebruiksduur.
Elektrisch werken brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Van der Meijden: “Een significant voordeel is de stille werking van de kraan, wat bijdraagt aan een aangenamere en minder belastende werkomgeving. Bovendien speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het gebruik van elektrische bouwmachines draagt bij aan de reductie van de CO2-uitstoot, wat aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen Van den Biggelaar Grond- en waterbouw.”
Echter, er zijn ook uitdagingen. Een van de grootste nadelen is de beperkte accucapaciteit, waardoor de kraan tussentijds moet worden opgeladen. Dit kan de productiviteit beïnvloeden. Van der Meijden: “Op het project Oeververvanging de Eem is dit probleem deels opgelost door een extra accu en een snellader aan boord van het ponton te hebben, waardoor tussentijds laden mogelijk is en de kraan de hele dag productief kan blijven. Aan het einde van elke werkdag moet de kraan met een ponton terug naar het oplaadpunt aan de wal worden gebracht.”
Daarnaast is de aanschaf van elektrische kranen duurder dan die van dieselkranen en vereist het werkproces enige aanpassing. De benodigde ruimte op het ponton voor de accu, snellader en stroomkast moet in de logistiek worden meegenomen. Ook moet er gezocht worden naar een geschikte stroomaansluiting, die zwaarder is dan standaard huis-tuin-en-keuken aansluitingen.
Op de vraag of er meer elektrisch gewerkt moet worden, antwoord Van der Meijden: “Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over onder andere de levenscyclus van accu’s en de totale kosten van elektrisch werken in vergelijking met traditionele methoden. Desondanks juich ik duurzaam werken toe. Ik verwacht dat verdere ontwikkelingen en innovaties in elektrische bouwtechnologieën zullen bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de sector en van mijn kinderen en eventuele kleinkinderen.”
Meer informatie: www.vandenbiggelaar.nl