Login
Logo Waterbouwers

Het liefste werk ik buiten aan zinkstukken

Jennis_van_Aalsburg_Vereniging_van_Waterbouwers
Jennis_van_Aalsburg_Vereniging_van_Waterbouwers

Een vaste structuur heeft een werkweek van Van Jennis Van Aalsburg eigenlijk nooit. “Ik ben meewerkend voorman, uitvoerder, chauffeur, kraanmachinist bij griendbedrijf Van Aalsburg. Ik doe echt van alles tegelijk. Op dit moment ben ik bezig als Zinkbaas voor Van Oord. Dan gaan we op maandag met vijf jongens en twee vrachtwagens naar de betreffende locatie toe. Daar worden de wiepen gelost waarmee we de zinkstukken maken. Ik help mee om het eerste zinkstuk klaar te maken. We slepen met een kraanschip het zinkstuk in het water om het naar positie te brengen en dan zinken we hem onder mijn begeleiding af.” Dat gebeurt uiterst nauwkeurig met gebruik van GPS. “Ondertussen maken de andere jongens het volgende zinkstuk klaar en wordt het proces herhaald.” Verder in de week worden er zinkstukken geplaatst en afgestort op een andere locatie. “Op zaterdag slaap ik uit en gaat de wekker om 7.00 uur”, grapt Van Aalsburg. “Dan beginnen we met een kop koffie waarna we aan de slag gaan met de planning, administratie en het afhandelen van mailverkeer waar je door de week niet aan toekomt. Dat is feitelijk de enige dag dat ik binnen zit. Het liefste ben ik buiten.”

Gevarieerd werk

De werkzaamheden van Van Aalsburg variëren van dag tot dag. “We doen heel veel”, licht hij toe. “We maken schuttingen van onze wilgentenen, we maken natuurlijke beschoeiingen, we doen baggerwerk en we onderhouden de oude grienden in de Biesbos. Met het overschot aan wilgentenen uit onze eigen kwekerij, en wat afkomstig is van het onderhoud in de Biesbos maken we zinkstukken en kraagstukken die we vervolgens afzinken en afstorten om de oevers te beschermen.” Voor al dat werk beschikt Van Aalsburg B.V. over speciaal varend materieel en koppelpontons met een geringe diepgang. “Wij komen op plekken waar andere bedrijven niet kunnen komen.” Omdat de klassieke zinkstukken die Van Aalsburg B.V. maakt niet alleen uiterst effectief zijn, maar ook een duurzaam alternatief voor het modernere geotextiel, stijgt de vraag naar dit product nog steeds. Van Aalsburg B.V. plaatst de zinkstukken niet alleen in Nederland, maar is ook actief in Engeland, Denemarken, Polen, Letland en Suriname.

Innovaties

De Nederlandse waterbouwsector loopt wereldwijd voorop als het gaat om innovaties op het gebied van hoogwaterbescherming. Nieuwe technieken, machines en materialen volgen elkaar in snel tempo op en geven tegelijkertijd gestalte aan de transitie naar emissieloos werken. Soms is een product echter zo goed dat je er weinig aan hoeft te veranderen. Zo worden de klassieke zinkstukken, die 100 jaar geleden onze bodems en oevers beschermden, ook vandaag de dag door Van Aalsburg geproduceerd en toegepast. “We lopen echt voorop ten opzichte van de markt.”

Een klassiek zinkstuk is een mat die uit wilgenhout is opgebouwd, zonder geweven doek eronder, met een laag wiepen erop. Deze zinkstukken worden al meer dan 100 jaar zo gemaakt en zo’n 70 jaar in de wegenbouw gebruikt om wegverzakking te voorkomen. “Als Van Aalsburg B.V. beschikken wij over een eigen kwekerij met wilgenhout van 150 ha.”, vertelt Van Aalsburg. “Bovendien hebben we de kennis en ervaring in huis voor het ambachtelijk vervaardigen van alle soorten constructies zoals zinkstukken voor bodembescherming, kraagstukken voor oeverbescherming en schuttingen. We lopen wat dat aangaat echt voorop ten opzichte van de markt.”

Hecht familiebedrijf

Het familiebedrijf werd in 1964 opgericht en groeide in de loop der jaren uit tot een bedrijf met gemiddeld 130 medewerkers. Van Aalsburg is de jongste aandeelhouder van het bedrijf en beschrijft zijn rol als ‘manusje-van-alles’. “Ik groeide op direct naast het bedrijf en was daar vanaf dat ik kon lopen dan ook veel te vinden”, vertelt hij over zijn jeugd. “Het vak werd me letterlijk met de paplepel ingegoten. Als je dan van je tiende tot achttiende meeloopt in je vrije tijd, dan ga je er daarna ook niet meer weg.” Naast Van Aalsburg zijn ook zijn broer, vader en vijf ooms aandeelhouder. Een echt familiebedrijf dus. “Het voordeel is dat we korte lijntjes hebben met elkaar. Als ik denk dat het zo moet dan overleg ik even en voer het zo uit. Dat snelle schakelen is erg prettig. Daarnaast vullen we elkaar prima aan. Als de een tijd te kort komt, dan loopt de ander een stapje harder. Zo lossen we alles met elkaar op.” Die gemoedelijke sfeer heerst overigens ook in de rest van het bedrijf. Men leeft met elkaar mee, het kantoor fungeert als soort tweede kantine en er is altijd ruimte voor een praatje of een geintje tussendoor. “We voelen ons geen collega’s maar meer een soort vrienden van elkaar.” Maar zodra de familie elkaar ziet gaat het over de zaak. “Het gaat bij ons 24/6 over werk”, geeft Van Aalsburg toe. “Zelfs een familieverjaardag zien we als gelegenheid voor werkoverleg. Het draait nu eenmaal altijd om de zaak. Daar moet het geld vandaan komen.”

Meer informatie: www.vanaalsburgbv.nl