Login
Logo Waterbouwers

Ik heb altijd iets nieuws nodig om te blijven innoveren

Beroep in Beeld: Arno Schnitker, Tendermanager bij Verboon Maasland

2024_Verboon_Maasland_Vereniging_van_Waterbouwers4
Tag(s): Extern
2024_Verboon_Maasland_Vereniging_van_Waterbouwers4

“In de aannemerij is geen dag hetzelfde. Van innovaties in duurzame technologie tot complexe projectplannen – dat maakt mijn werk zo interessant”, vertelt Arno Schnitker, tendermanager bij Verboon Maasland. Met meer dan 16 jaar ervaring in de waterbouw, is Schnitker een ervaren professional die uiteenlopende rollen heeft vervuld, van werkvoorbereider en omgevingsmanager tot projectleider. Tegenwoordig richt hij zich op het binnenhalen van nieuwe projecten door het coördineren van tenders en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen.

Van techniek naar tenders

Schnitker begon zijn carrière met een passie voor water en natuur. Na zijn studie Civiele Techniek aan de HTS in Rotterdam werkte hij bij diverse organisaties, waaronder Rijkswaterstaat en gemeenten. Uiteindelijk trok de aannemerij hem het meest aan. "Via een detacheringsbureau kwam ik bij Verboon Maasland terecht. Hier vond ik de veelzijdigheid waar ik naar op zoek was: van natuurvriendelijke oevers tot baggerprojecten."

Als tendermanager speelt Schnitker een sleutelrol bij het ontwikkelen van offertes en plannen van aanpak. Zijn taken variëren van het analyseren van aanbestedingen tot het opstellen van strategieën en het coördineren van projectteams. “Het gaat erom hoe je je werk verkoopt in je plan”, legt Schnitker uit. “Hoe zorgen we voor een soepele samenwerking met opdrachtgevers? Hoe beperken we hinder voor bewoners? En hoe maken we de uitvoering van projecten duurzamer?”

2024_Verboon_Maasland_Vereniging_van_Waterbouwers3.jpgUitdagingen en innovaties

Schnitker werkt regelmatig aan projecten die innovatie en duurzaamheid combineren. “Een mooi voorbeeld is ons werk bij de Amstelveense Poel, waar we baggerwerkzaamheden deels emissieloos uitvoeren met elektrische kranen en een waterstofaggregaat.” Ondanks de hogere kosten, koos Verboon Maasland bewust voor deze duurzame aanpak om te experimenteren en ervaring op te doen. Schnitker ziet hierin een trend: “Opdrachtgevers vragen steeds vaker om elektrisch materieel terwijl de energie voorziening niet altijd ter plekke aanwezig is. Dat dwingt ons om vooruit te denken, creatief te zijn en nieuwe technologieën te omarmen.”

Een ander project waar Schnitker trots op is, is het herstel van de waterkwaliteit in de Surfplas in de Krimpenerhout. Door zandlagen aan te brengen op de bodem, werd de voedselrijke bodem afgedekt en de groei van blauwalgen beperkt. “Ook hebben we er natuurvriendelijke oevers aangelegd. Bij dat project is nauw samengewerkt met stakeholders. Het ontwerp moest niet alleen technisch kloppen, maar ook aansluiten bij hun behoeften. Die afstemming maakt het werk extra uitdagend én waardevol.”

Ambities voor de toekomst

Hoewel Schnitker inmiddels een ervaren rot in het vak is, blijft hij vooruitdenken. “Ik word na twee jaar onrustig; ik heb altijd iets nieuws nodig. Ik zou me wel nog meer willen verdiepen in de mogelijkheden voor verduurzaming.” Hij droomt van verdere innovaties op het gebied van milieutechniek. "Bij sommige baggerprojecten komt methaangas vrij. Dat wordt nu afgefakkeld, maar ik zou willen onderzoeken hoe we dit gas kunnen opvangen en hergebruiken als energiebron. Dat zou een enorme stap vooruit zijn in duurzaamheid."

Het leven als tendermanager

Schnitker’s rol als tendermanager vraagt om veelzijdigheid. Van technische kennis tot strategische visie, alles komt samen in het proces van een tender. "Ik werk vaak met een multidisciplinair team van ingenieurs, projectmanagers en financiële experts. Samen brengen we ideeën tot leven en proberen we innovaties in te passen binnen de wensen van opdrachtgevers."

Bij Verboon Maasland krijgt Schnitker de ruimte om te pionieren. “We zijn een innovatief MKB-bedrijf. Regelmatig voeren we pilots uit om onze werkwijzen te verbeteren. Samenwerkingen met onderaannemers en partners zijn daarbij essentieel. Je hoeft niet alles zelf te doen, maar je moet wel de juiste mensen om je heen verzamelen.”

De kracht van variatie

De diversiteit in projecten is wat Schnitker blijft boeien. Of het nu gaat om het verminderen van stikstofuitstoot, het aanleggen van natuurvriendelijke oevers of de introductie van nieuwe technieken, Schnitker vindt zijn uitdaging in de combinatie van technische en maatschappelijke impact. “De afwisseling van de soorten projecten maakt mijn werk zo leuk. De ene dag werk ik aan een klei-in-veenproject om bodemdaling tegen te gaan, de volgende dag sta ik voor een nieuwe pilot met emissieloos baggermaterieel. Elke dag is anders.”

Met zijn visie en ervaring draagt Schnitker bij aan de groei van Verboon Maasland én aan een duurzamere toekomst voor de waterbouwsector.