Login
Logo Waterbouwers

Ik houd ons materieel operationeel en beschikbaar

Beroep_Wim_Stander_Boskalis_Nederland_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern

Eigenlijk wilde Wim Stander bosbeheerder en boswachter worden. Toen daar weinig werk in bleek te vinden koos hij voor de Zeevaartschool. Geen vreemde keuze als zoon van een ervaren zeeman. Als hoofd technische dienst nat en technisch inspecteur bij Boskalis Nederland houdt hij nu het materieel operationeel en beschikbaar voor opdrachten. “Ik ben graag een regelneef, het is trekken en duwen.”

Beroep_Wim_Stander_Boskalis_Nederland_Vereniging_van_Waterbouwers

Eigenlijk wilde Wim Stander bosbeheerder en boswachter worden. Toen daar weinig werk in bleek te vinden koos hij voor de Zeevaartschool. Geen vreemde keuze als zoon van een ervaren zeeman. Als hoofd technische dienst nat en technisch inspecteur bij Boskalis Nederland houdt hij nu het materieel operationeel en beschikbaar voor opdrachten. “Ik ben graag een regelneef, het is trekken en duwen.”

Stander voer vanaf het begin van zijn carrière als engineer voor Spliethof, Dockwise en de Holland-Amerika Lijn voordat hij de overstap maakte naar Boskalis als technisch inspecteur. “Dat kwam op een bijzonder moment. Ik vond dat de vakbond ons niet goed vertegenwoordigde en overwoog de overstap naar een baan aan wal. In vier weken tijd volgden er vijftien gesprekken met mogelijke werkgevers. Het werd Boskalis. “Ik ben toen als inspecteur begonnen op de afdeling waar ik nu manager ben. Na de eerste gesprekken heb ik twee dagen met een inspecteur meegelopen. Het werk beviel me meteen.”

Doorgroeien tot superintendent

Tijdens zijn werk bij Boskalis heeft Stander te maken met kraanschepen en kraanpontons. Dat is voor hem, dankzij zijn jarenlange ervaring met grote installaties op zeeschepen, goed te overzien. Dat overzicht biedt hem tegelijkertijd de ruimte om zich verder te kunnen concentreren op het doorgroeien van scheepswerktuigkundige naar technisch superintendent.

In die rol is Stander aan het begin van een project tijdens de mobilisatieperiode verantwoordelijk voor het verzamelen en klaarmaken van het materieel. “Vaak moet dat aangepast worden omdat er specifieke functies nodig zijn voor het werk.” Vervolgens volgt er een overleg met de uitvoerder om de wensen voor het project in kaart te brengen en daar zo goed mogelijk invulling aan te geven. En tijdens het project worden er in overleg met de uitvoerder en bemanning benodigde reparaties uitgevoerd. “Er is altijd wel iets dat stuk gaat.”

Na het begin van zijn carrière doorliep Stander bij Boskalis verschillende functies. Zo werkte hij onder andere voor de Offshore afdeling van Boskalis overal ter wereld als technisch superintendent op grote valpijpschepen. Na zes jaar werd er een schip omgebouwd van een zware ladingschip naar een kraanschip. Stander hielp als technisch superintendent bij de voorbereidingen en uitvoeringen namens fleet management. Ook de vessel manager en fleet manager waren nauw betrokken. “Ik zie mezelf altijd als de spin in het web. Ik heb niet alleen te maken met uitvoerders en engineers, maar ook met leveranciers en de survey afdeling. Je bent een soort regelneef die vaak aan het bellen is. Het is trekken en duwen.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is erg belangrijk bij Boskalis. “We doen ons best om zo duurzaam mogelijk te zijn. Onze vaartuigen zijn uitgerust met een walaansluiting zodat we volledig elektrisch kunnen werken. Op termijn willen we alle onderdelen elektrificeren of geschikt maken voor waterstof. Die duurzaamheidsambitie gaat overigens best ver. Zo is zelfs de handzeep die op alle schepen na het klussen wordt gebruikt vrij van micro plastics.”

Boskalisgevoel

“Het werk speelt zich voor mij vooral binnen af. Buitenwerk bezoeken moet je echt plannen, net zoals een vakantie.” Toch is dat goed om regelmatig te doen. In de praktijk zijn sommige zaken nu eenmaal complexer dan op papier. De focus ligt bij Boskalis vanzelfsprekend op de productie. Dan komt een reparatie altijd ongelegen. “En soms moet er weleens iets in het weekend gerepareerd worden door een ploeg vanaf de werf.” Stander gaat dan steevast ook even langs op de werklocatie met een doos appelflappen of een kilo kibbeling, om even bij te praten wat de stand van zaken is. “Sfeer op het werk maak je met elkaar. Het zijn soms de kleine dingetjes.”

Bij Boskalis is Stander goed op zijn plek. “Ik heb veel plezier in mijn werk. Boskalis is een groot en breed georiënteerd bedrijf waarbinnen je alle kanten op kunt. Er is volop ruimte om te innoveren. Dat maakt het erg leuk om met elke uitdaging aan de slag te gaan.”