Login
Logo Waterbouwers

Innovatie en samenwerking van belang voor de toekomst

Tebezo2_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern

Tebezo, opgericht in 1978, heeft een indrukwekkende staat van dienst als specialist in waterbouw en nautische dienstverlening, met vestigingen in Genemuiden, Rotterdam en Groningen. Met meer dan 45 jaar ervaring staat het bedrijf bekend om zijn passie voor water en toewijding aan duurzame waterbouwkundige oplossingen, die zowel opdrachtgevers als de omgeving ontzorgen. We spraken met Jacob Roeten, bedrijfsleider bij Tebezo, over het succes en de toekomst van het waterbouwbedrijf, dat gespecialiseerd is in onderhoudswerkzaamheden, nautische dienstverlening en calamiteitenbestrijding

Tebezo2_Vereniging_van_Waterbouwers

Tebezo, opgericht in 1978, heeft een indrukwekkende staat van dienst als specialist in waterbouw en nautische dienstverlening, met vestigingen in Genemuiden, Rotterdam en Groningen. Met meer dan 45 jaar ervaring staat het bedrijf bekend om zijn passie voor water en toewijding aan duurzame waterbouwkundige oplossingen, die zowel opdrachtgevers als de omgeving ontzorgen. We spraken met Jacob Roeten, bedrijfsleider bij Tebezo, over het succes en de toekomst van het waterbouwbedrijf, dat gespecialiseerd is in onderhoudswerkzaamheden, nautische dienstverlening en calamiteitenbestrijding.

Specialist in nautische dienstverlening en calamiteitenbestrijding

Met een team van gedreven denkers en doeners, geworteld in de grenzen van land en water, biedt Tebezo jarenlange dienstverlening in de Nederlandse waterbouw. “In eerste instantie deden we alleen het onderhoud aan vaarwegen en oevers. In 2010 kregen we de opdracht om alle lampen langs de vaarwegen voor Rijkswaterstaat te vervangen, inclusief de vuurtorens op de Waddeneilanden. Deze uitdaging betekende een belangrijk keerpunt voor Tebezo. Tijdens deze opdracht kwamen we in contact met nieuwe opdrachtgevers, wat resulteerde in nieuwe mogelijkheden. Hierdoor konden we ons dienstenaanbod uitbreiden naar het verzorgen van nautische diensten, zoals het vervangen van verlichting, het plaatsen van verkeersborden en het verleggen van boeien. Ook kwam de calamiteitenbestrijding erbij. Soms moeten we een omgevallen buispaal vervangen of oppervlakte vervuiling verwijderen. Veel van deze taken kunnen alleen via het water worden uitgevoerd, wat onze expertise en waarde binnen de waterbouwsector benadrukt.”

Passie voor waterbouw

Roeten deelt zijn enthousiasme voor de waterbouwsector: "Tebezo is gedreven door een diepgewortelde passie voor water. We streven ernaar om niet alleen onze opdrachtgevers tevreden te stellen, maar ook om een positieve impact te hebben op de omgeving waarin we werken. Dit vertaalt zich in onze toewijding aan duurzaamheid en innovatie. Zo passen we LED-verlichting en zonnepanelen toe en hergebruiken we materialen, om een maximale bijdrage te kunnen leveren aan de duurzaamheidsketen.”

Flexibiliteit en continuïteit

Een van de uitdagingen van het vakgebied, volgens Roeten, is het handhaven van flexibiliteit en continuïteit in projecten: "Ons materieel moet blijven draaien, en het is altijd een uitdaging om onderhoudsprojecten naadloos op elkaar te laten aansluiten. We zijn continu aan het puzzelen en schuiven. We nemen werk aan dat past bij onze mensen en ons materieel, zodat we onze opdrachtgevers maximaal kunnen bedienen en onze medewerkers in hun kracht staan. . We streven naar planbaarheid en flexibiliteit, zowel voor onze projecten als voor onze organisatie.”

Samenwerking en veiligheid

Tebezo hecht veel waarde aan samenwerking met opdrachtgevers en past moderne contractvormen toe. Roeten legt uit: "We bouwen sterke samenwerkingsbanden op met opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat en provinciale overheidsinstanties en waterschappen. Daarnaast besteed Tebezo veel aandacht aan de veiligheid op de projectlocaties. “We kennen een platte toegankelijke organisatie waarin we elkaar durven aan te spreken op risico’s, kansen  en verantwoordelijkheden. Veiligheid staat bij ons voorop, en we streven naar een cultuur waarin medewerkers zich bewust zijn van hun gedrag en actief bijdragen aan een veilige werkomgeving."

Arbeidsmarkt

Binnen Tebezo wordt een cultuur van passie en toewijding gekoesterd, waarbij medewerkers zich onvermoeibaar inzetten. “Echte waterbouwers maakt het niet uit of zomer of herfst is, die gaan altijd door. Echte doorzetters. Je pikt ze er altijd uit.” Met een kernteam van 50 personeelsleden en 15 flexibele krachten die als integraal onderdeel van het team worden beschouwd, is het volgens Roeten een uitdaging om geschikt personeel te vinden en te behouden. “We investeren actief in onze medewerkers door ze intern op te leiden. Daarnaast zijn er voor de medewerkers diverse doorgroeimogelijkheden. Verder promoten we Tebezo actief bij scholen om jongeren te interesseren voor de waterbouwsector. In een tijd waarin werknemers vaker van baan wisselen en flexibelere werkuren wensen, is het van belang om een eigen identiteit te behouden en mee te bewegen met de veranderende arbeidsmarkt.“

Aanwezigheid op de werkvloer

Als bedrijfsleider draagt Roeten de verantwoordelijkheid voor alle facetten van het bedrijfsmanagement en neemt hierin een actieve rol aan, waarbij hij regelmatig de projectlocaties bezoekt. Deze directe betrokkenheid stelt hem in staat om zichtbaar te zijn en de werknemers te ondersteunen door hen te begeleiden en vertrouwen te geven. “Ik deel graag mijn expertise door uitleg te geven op een locatie, zoals het bedienen van een boormachine op een werkponton. Hoewel dit tijd vergt, draagt het bij aan een efficiëntere werkwijze en bevordert het een cultuur van samenwerking en kennisoverdracht, waarbij de jongere generatie wordt betrokken en gestimuleerd.”

Toekomstgericht leiderschap

Roeten benadrukt verder het belang van toekomstgericht leiderschap: "Om te blijven groeien, moeten we flexibel zijn en meebewegen met de markt. Tegelijkertijd moeten we onze eigen identiteit behouden en investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Door te blijven innoveren en samen te werken, ben ik ervan overtuigd dat we klaar zijn voor de uitdagingen van morgen."

Meer informatie of werken bij Tebezo?: www.tebezo.nl