Tag(s):
Vereniging
Op woensdag 28 mei kwamen jonge waterbouwers uit het hele land bijeen voor de voorjaarsbijeenkomst van het Platform Jonge Waterbouwers (PJW). Deze keer vond de bijeenkomst plaats op een unieke en inspirerende locatie: Fase A, onderdeel van het Programma Verbreding Yangtzekanaal, midden in het dynamische havengebied van Rotterdam.
Ruim 40 jonge professionals verzamelden zich bij Portlantis, waar de dag begon met een gezamenlijke lunch en volop gelegenheid om te netwerken. Vervolgens werd iedereen welkom geheten door Peter van der Linde (Hakkers) en Jeroen Bekker (Van Oord), de organisatoren van de dag. Daarna gaf Eric Bouman, projectmanager bij Van Oord een presentatie over het ambitieuze project Yangtzekanaal. Hij gaf een boeiende inkijk in de werkzaamheden en uitdagingen bij de verbreding van een van de belangrijkste waterwegen van de Rotterdamse haven.
Uitdagingen
Bouman: We bouwen hier 500 meter kademuur, goed voor twaalf ligplaatsen voor sleepboten. Naast de aanleg van de kademuur vervangen we ook de bestaande kust- en oeverbescherming, en baggeren we circa 800.000m3 zand en klei voor de verbreding van het kanaal. De grootste uitdaging is het bouwen van een kademuur in bestaand gebied met een operationele terminal, met drukbevaren kanaal en een terminal die in bedrijf blijft. We doen er alles aan om de hinder van de werkzaamheden tot een minimum te beperken.”
“Met name de installatie van de combiwand was uitdagend en vroeg om een slimme aanpak. In eerste instantie gebruikten we een traditionele methode met een heihamer en trilblok, maar vanwege trillingen en zettingen hebben we in overleg met Havenbedrijf Rotterdam gekozen voor plaatsing in een cement-bentonietsleuf. Hierdoor bleven de zettingen en trillingen tot een minimum beperkt.”
“Een andere grote uitdaging is het boren van zware groutinjectie-ankers om de combiwand op zijn plek houden en te verankeren. We boren lengtes tot wel 60 meter met een diameter van 139.7mm – en dat alles volledig elektrisch.”
“Het is fantastisch om jonge waterbouwers hier mee naar toe te nemen en te laten zien wat we samen (Hakkers, Van Oord en De Klerk) realiseren. Het Yangtzekanaal is een cruciale ader voor de haven, en met deze verbreding zorgen we dat het systeem klaar is voor de toekomst”, aldus Van der Linde.
Duurzaamheid
Daarnaast speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Zo wordt er in dit project volop ingezet op emissiereductie en slimme logistieke oplossingen. “Wij reduceren met onze bouwmethode de uitstoot op de bouwplaats met meer dan 80%”, vertelt Bouman. Dit doen we door inzet van elektrisch materieel maar ook middels het gebruik van biobrandstoffen waar volledig elektrisch werken nog niet mogelijk is. Ook onze bouwlogistiek is zo ingericht dat we transportbewegingen minimaliseren. Zo maken we de uitvoering niet alleen efficiënter maar ook toekomstbestendig.”
Techniek en teamwork op de bouwplaats
Na de presentatie volgde een excursie naar de projectlocatie zelf en konden ze de werkzaamheden van Fase A, onderdeel van het Programma Verbreding Yangtzekanaal van dichtbij bekijken. Daar zagen de jonge waterbouwers wat het werk aan het Yangtzekanaal in de praktijk inhoudt: grootschalig grondverzet om het kanaal breder en dieper te maken, het aanbrengen een kade met bodembescherming, en slimme oplossingen het trillingsvrij installeren van een combiwand.
“Bijzonder is dat de werkzaamheden plaatsvinden in een gebied dat volop in gebruik is. Terwijl baggerschepen en kraanschepen aan het werk zijn, varen de containerschepen gewoon door. Ook gaat de bedrijfsvoering van bedrijvigheid op land gewoon door. Dat vereist nauwkeurige afstemming, planning en samenwerking tussen alle partijen op het water én op de wal”, zo geeft Bouman aan.
Inspiratie en verbinding
Het bezoek maakte veel indruk. De jonge waterbouwers waren zichtbaar enthousiast over de schaal, complexiteit en maatschappelijke relevantie van het werk.
“Je ziet hier echt wat waterbouw is: techniek, samenwerking en impact. Super leerzaam om dit van dichtbij mee te maken” aldus één van de aanwezigen.
De bijeenkomst werd afgesloten in de keet waar nog volop werd nagepraat. Een geslaagde dag vol inspiratie, kennisdeling en verbinding – precies waar het Platform Jonge Waterbouwers voor staat!
Meer informatie: Programma verbreding Yangtzekanaal | Port of Rotterdam