Tag(s):
Extern
Middenin het natuurgebied De Gelderse Poort vind je de Gendtse Waard; een gebied dat voornamelijk gebruikt werd door boeren. Hier werkt K3Delta in samenwerking met Staatsbosbeheer en steenfabriek De Zandberg aan een dynamisch riviernatuurgebied met een grote biodiversiteit. Drager van het plan is de winning van zand.
Middenin het natuurgebied De Gelderse Poort vind je de Gendtse Waard; een gebied dat voornamelijk gebruikt werd door boeren. Hier werkt K3Delta in samenwerking met Staatsbosbeheer en steenfabriek De Zandberg aan een dynamisch riviernatuurgebied met een grote biodiversiteit. Drager van het plan is de winning van zand.
K3Delta is altijd op zoek naar kansen voor maatschappelijk gewenste herinrichtingen. “In 2017 werd het nieuwe inrichtingsplan voor de Gendtse Waard vormgegeven”, vertelt gebiedsontwikkelaar Marten Smits die vanaf het begin bij het project betrokken is. “Dat maakt het mogelijk om het overwegend agrarische gebied tussen de Bemmelse polder en de Gendtse polder te hervormen naar een aaneengesloten natuurgebied.” Waar Smits vooral verantwoordelijk is voor het aanvragen en regelen van alle vergunningen en toestemmingen, is zijn collega Frank Taverne de man die de uitvoering organiseert. “We werken intensief samen met Staatsbosbeheer, steenfabriek De Zandberg en betrokken lokale (natuur)partijen. Zandwinning op deze locatie is de drager van het hele project. Als we hier over vijf tot zes jaar klaar zijn, dragen we het gebied over aan Staatsbosbeheer.”
Zandwinning
“We gaan aardig wat kubieke meters zand verzetten zodat we onze afnemers nog ca. 6 jaar van betonzand kunnen voorzien”, vertelt Taverne. “Dat is hard nodig omdat de vraag enorm hoog is, maar Nederland tegelijkertijd steeds voller raakt en je dus niet overal meer kunt winnen.” Bij de ontwikkeling van het gebied streven K3Delta en de overige partners ernaar om zoveel mogelijk zaken te combineren op het gebied van natuur, bereikbaarheid, recreatie en biodiversiteit. “Voor we hier begonnen stond onze zandklasseerinstallatie in Millingen. Die hebben we gedemonteerd en vervolgens in Gendt weer opgebouwd. Daar gaan zomaar een paar maanden overheen. In de tussentijd kun je geen zand winnen, maar blijft de vraag vanuit de klant gelijk. Dat was best even puzzelen met onze andere winlocaties om toch aan de klantvraag te kunnen voldoen. Het was dan ook een mooi moment toen de zuiger in de plas lag en je de eerste kuubs zand op de nieuwe locatie van de band zag lopen.” Ook aan de bereikbaarheid en veiligheid wordt gewerkt. Zo is de toegangsweg naar de steenfabriek opgeknapt en voorzien van een vrijliggend fiets- en wandelpad. Daarnaast is de weg opgehoogd waardoor deze minder snel onderwater komt te staan en dus een langere tijd in het jaar gebruikt kan worden. “Dat scheelt veel onnodige verkeersbewegingen langs de Waal en overlast voor onze buren in periodes van hoogwater.”
Toegenomen biodiversiteit
“Het werk is best ingrijpend in het gebied en we zijn op veel plaatsen bezig”, benadrukt Smits. “Dan is het mooi om nu, na zo’n anderhalf jaar werken, te zien hoe de biodiversiteit in het gebied al toeneemt. Je ziet de natuur zich ontwikkelen door het werk dat we doen.” Als voorbeeld noemt hij een onlangs aangelegd vogeleiland dat – in geval van laagwaterstand – inderdaad nu al vol zit met verschillende watervogels. En op een onlangs aangelegd bosterrein groeien nu al veel verschillende soorten kruiden en planten die weer allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren aantrekken. “Indrukwekkend om te zien dat het gebied zich zo snel ontwikkelt!”
Meer informatie: www.K3Delta.nl