Login
Logo Waterbouwers

Voor wat de natuur ons geeft, doen we graag iets terug

In de praktijk – Gebiedsontwikkeling Lingemeren

P8_PraktijkinBeeld_ K3Delta_Vereniging_van_Waterbouwers4
Tag(s): Extern

Als je ergens grondstoffen voor de bouwsector wilt winnen, dan krijg je vaak vragen vanuit de omgeving en andere betrokkenen. Als je de plannen vormgeeft op een manier waarop je tegelijkertijd het gebied ontwikkelt en meerwaarde biedt voor de maatschappij, dan is er juist veel mogelijk. K3Delta wint en verwerkt al meer dan 90 jaar zand en grind. Tegelijkertijd ontwikkelen ze op de win-, opslag- en overslaglocaties nieuwe natuur- en recreatiegebieden. “Voor wat de natuur ons geeft, doen we graag iets terug.”

De gebiedsontwikkeling Lingemeren bij Echteld is daar een mooi voorbeeld van. Hier ontwikkelt en realiseert K3Delta een waterrijk natuur- en recreatiegebied. In september 2024 is binnen de gebiedsontwikkeling Lingemeren het Plan Natuureilanden van start gegaan. Dit plan bestaat uit de aanleg van een nieuw natuurgebied met grasland, bosschages, ondiep water en 26 natuurlijk ingerichte eilandjes. “Op 17 eilandjes komt een recreatiewoning te staan”, licht projectleider Frank Taverne toe. “Je kunt er alleen via het water komen en moet er dus zelf naartoe varen. Ideaal voor mensen die even ‘off-grid’ willen gaan. De overige eilandjes zijn niet toegankelijk voor het publiek. Zo wordt het uiteindelijk een plek waar mens én dier, helemaal tot rust komen.”

De winning van zand, grind en klei is de drager van deze ontwikkeling. K3Delta is met haar manier van werken een unieke speler in de markt. Natuurlijk wordt het commerciële aspect niet uit het oog verloren. “We winnen hier jaarlijks 1,3 miljoen ton zand”, legt directeur Ton van der Burg uit. “Dat kan verwerkt worden in 800.000 kuub beton, genoeg voor ongeveer 40.000 woningen per jaar. Maar vanzelfsprekend is een veelvoud van dit volume nodig voor de infrastructurele opgaves in Nederland. Dit soort projecten voorziet de bouwsector van de hard nodige grondstoffen.”

P8_PraktijkinBeeld_ K3Delta_Vereniging_van_Waterbouwers4

Als je ergens grondstoffen voor de bouwsector wilt winnen, dan krijg je vaak te maken met vragen over de plannen vanuit de omgeving en andere betrokkenen. Als je de plannen vormgeeft op een manier waarop je tegelijkertijd het gebied ontwikkelt en meerwaarde biedt voor de maatschappij, dan is er juist veel mogelijk. K3Delta wint en verwerkt al meer dan 90 jaar zand en grind. Tegelijkertijd ontwikkelen ze op de win-, opslag- en overslaglocaties nieuwe natuur- en recreatiegebieden. “Voor wat de natuur ons geeft, doen we graag iets terug.”

De gebiedsontwikkeling Lingemeren bij Echteld is daar een mooi voorbeeld van. Hier ontwikkelt en realiseert K3Delta een waterrijk natuur- en recreatiegebied. De winning van zand, grind en klei is de drager van deze ontwikkeling. K3Delta is met haar manier van werken een unieke speler in de markt. “Tot 2005 kon je redelijk gemakkelijk een vergunning aanvragen voor het winnen van grondstoffen”, vertelt directeur Ton van der Burg. “Tot het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VROM) werd afgeschaft en zij in één van hun laatste rapporten aangaven dat de pure winning van grondstoffen in Nederland van de baan was. Duurzame gebiedsontwikkeling met meerwaarde voor de omgeving was wel mogelijk.”

P8_PraktijkinBeeld_ K3Delta_Vereniging_van_Waterbouwers3.jpgBijzonder voor iedereen

Lingemeren fungeert als landschappelijke buffer tegen het aangrenzende bedrijventerrein en de oprukkende verstedelijking. “Met verschillende natuurgebieden, wandelpaden, wonen aan het water en mogelijkheden voor (watersport)recreatie is het gebied een bijzondere plek voor iedereen”, licht Gebiedsontwikkelaar Marten Smits toe. Toch blijft het een uitdaging om alle betrokkenen in het gebied op één lijn te krijgen. Goede communicatie is daarbij belangrijk. “We gaan bij de direct omwonenden in het gebied letterlijk de deuren langs voor een keukentafelgesprek. Zo lichten we persoonlijk de achtergrond en het doel van de plannen toe en inventariseren we tegelijkertijd eventuele wensen.” Andere stakeholders uit het gebied worden geïnformeerd tijdens inloopbijeenkomsten, open dagen en door periodieke nieuwsbrieven. Dat werkt goed. Door de aanleg van een zonnepanelenveld en een drijvend zonnepark voorziet K3Delta in de eigen stroombehoefte en kunnen ze emissieloos werken.

Ook na het verkrijgen van de benodigde vergunningen van een project en het overdragen naar de winningstak van K3Delta, blijft Smits als gebiedsontwikkelaar bij het project betrokken. “Binnen een project blijft het altijd inspelen op nieuwe ontwikkelingen”, weet hij uit ervaring. “Zo werd een natuurgebied populair en onbedoeld een recreatiestrand in coronatijd. Dat leidde tot overlast voor de omwonenden. Het aanplanten van extra bomen en struiken was hier de oplossing voor.”

“Waar mogelijk proberen we altijd bij te dragen aan nieuwe wensen en initiatieven.” Zo is er om te voorzien in de recreatieve behoefte in het gebied een extra brug aangelegd over de rivier de Linge. Deze brug verbindt wandelpaden die vanaf de aangrenzende woonwijk naar een netwerk van wandelpaden op het Lingemeer leiden. “Door gemaakte afspraken te realiseren en in te spelen op wensen, zoals het realiseren van wandelverbindingen, ontstaat binding met de omgeving en draagvlak voor onze ontwikkelingen.”

P8_PraktijkinBeeld_ K3Delta_Vereniging_van_Waterbouwers2.jpg26 eilandjes

In september 2024 is een begin gemaakt met Plan Natuureilanden. Dat bestaat uit de aanleg van een nieuw natuurgebied met grasland, inheemse bosschages, ondiep water en 26 natuurlijk ingerichte eilandjes. “Op 17 eilandjes komen recreatiewoningen te staan”, licht projectleider Frank Taverne toe. “Je moet er zelf naartoe varen. Ideaal voor mensen die even ‘off grid’ willen gaan.” De overige eilandjes zijn niet toegankelijk voor het publiek. Zo wordt het uiteindelijk een plek waar mens én dier, helemaal tot rust komen.

Niet alleen voor omwonenden wordt het gebied steeds aantrekkelijker, ook verschillende plant- en diersoorten vinden er een onderkomen. Dat leidt soms tot tegenstrijdige belangen. “Onze installatie is omgeven door een volledig groen ingepaste grondwal met beplanting. De beplanting houdt geluid tegen en zorgt voor een natuurlijk aanzicht voor onze buren”, licht Smits toe. “Bij een andere locatie hadden we ook een wens ontvangen voor een nog groener uitzicht. Hiervoor hebben we een strook aangeplant, die zagen we echter als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wat bleek: de net aangeplante bomen waren een smakelijke snack voor de bevers in het gebied. Zo bleven er alleen maar ‘potloodpunten’ over.” Toch zijn er grotere uitdagingen, zoals het verkrijgen van nieuwe stroomaansluitingen op plangebieden, of de netcongestie waar steeds meer bedrijven mee te maken krijgen. 

Commerciële kant

Natuurlijk wordt het commerciële aspect niet uit het oog verloren. “We winnen jaarlijks 1,3 miljoen ton zand”, legt Van der Burg uit. “Dat kan verwerkt worden in 800.000 kuub beton. Dat is genoeg voor ongeveer 40.000 woningen per jaar. Zo voorzien we uiteindelijk ook de bouwsector van de grondstoffen die hard nodig zijn.”