Login
Logo Waterbouwers

Waterbouwers en Rijkswaterstaat bezoeken dijkversterking op Vlieland

2024_werkbezoekVlieland_RWS_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern
2024_werkbezoekVlieland_RWS_Vereniging_van_Waterbouwers

Op woensdag 28 augustus ging de Vereniging van Waterbouwers op werkbezoek met DG Martin Wijnen van Rijkswaterstaat (RWS) naar de dijkversterking op Vlieland. Dit werkbezoek bood een uitstekende gelegenheid om de opvolger van Michèle Blom kennis te laten maken met de praktijk van de waterbouw en tegelijkertijd onze visie te presenteren. Tijdens het bezoek hebben we o.a. besproken met welke activiteiten  Rijkswaterstaat zou moeten stoppen, beginnen of welke behouden moeten blijven.

2024WerkbezoekVlieland2_RWS_Vereniging_van_Waterbouwers.jpgGrote uitdaging

Gedurende het werkbezoek werd eens te meer duidelijk dat de DG voor een grote uitdaging staat. De beschikbare financiële middelen voor de huidige instandhoudingsopgave schieten tekort, terwijl de kosten per kilometer dijkversterking blijven stijgen. DG Wijnen stond dan ook positief tegenover onze visie, waarin we een aantal maatregelen aangeven om meer dijken en kuubs te realiseren binnen het huidige beschikbare budget.

Focus op korte termijn

Rijkswaterstaat begrijpt onze wens om ook voor de langere termijn opgaven stappen te zetten richting snellere uitvoering van projecten. De afgelopen twee jaar zien we echter dat er maar beperkt waterbouwwerk naar de markt is gekomen, als gevolg van de hervormingen binnen RWS, knellende wet- en regelgeving (zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW)), en vooral de beperkte budgetten en personele capaciteit.

Stoppen, beginnen of behouden

Tijdens de kennismaking vroeg Martin Wijnen de vereniging om aan te geven waar RWS mee zou moet stoppen, beginnen of wat moet worden behouden in de samenwerking tussen de opdrachtgever en de marktpartijen. Tijdens de oversteek naar Vlieland is er uitgebreid stilgestaan bij de punten die door onze Kerngroep Markt zijn aangedragen. Denk hierbij o.a. aan de gezamenlijke inspanning voor passend beleid en de weg naar verduurzaming, waarin de markt en RWS als partners optrekken. We pleitten echter ook voor een versnelling en versimpeling van de dealflow en continuïteit van beleid. Daarnaast zijn een evenwichtige risicoverdeling en marktwerking punten van aandacht. Dit resulteerde in een waardevolle discussie over de toekomst van de waterbouw en de rol van Rijkswaterstaat daarin.