Login
Logo Waterbouwers

‘Zo duurzaam mogelijk met zo min mogelijk overlast’

P6_Beroep_Rene_van_Rie_MvO_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern
P6_Beroep_Rene_van_Rie_MvO_Vereniging_van_Waterbouwers

Als projectleider grondstoffen houdt René van Rie zich bij Martens en Van Oord (MvO) dagelijks bezig met grondstromenoverslag, logistiek en het zo hoogwaardig mogelijk toepassen van grondstoffen. Door te kiezen voor een slimme combinatie van transport over weg en water streeft hij daarbij altijd naar een zo duurzaam mogelijke oplossing met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. De toenemende schaarste van grondstoffen dwingt hem en zijn branchegenoten tot een andere manier van denken. “Er zijn diverse kansen om tot oplossingen te komen, maar ik hoop dat alle betrokken partijen tijdig bewust worden van de urgentie van de uitdagingen in de sector.”

René van Rie kwam via de engineeringsafdeling binnen bij MvO. Al snel raakte hij betrokken bij het opwerken van zand, grind en andere grondstoffen. “Dat triggerde me om er meer mee te doen. Daar heb ik binnen MvO dan ook alle kansen voor gekregen.” Inmiddels zit hij dagelijks met twee milieukundigen op kantoor om de magie van het werk mogelijk te maken. “Ik gebruik mijn creativiteit om elke keer te kijken hoe we dingen beter en efficiënter kunnen doen. We maken graag het verschil door buiten het stramien te denken. Commercie is belangrijk, maar dat geldt ook voor efficiëntie, omgevingshinder en duurzaamheid.”

Secundaire materialen

MvO werkt steeds meer toe naar de toepassing en het gebruik van secundaire materialen. Toch ziet Van Rie dat daar in de markt soms nog weerstand tegen is. “De terminologie ‘secundair’ klinkt voor sommige partijen spannend, alsof er iets mee is.” Dat laatste is beslist niet het geval. Er zijn namelijk duidelijke wettelijke kaders voor de toepassing van secundaire materialen. Het materiaal wordt bijvoorbeeld vooraf goed onderzocht om aan te tonen dat het voldoet aan de toepassing, maar toch willen sommige partijen er niet aan. Dan moet je primaire materialen elders vandaan halen, waardoor je niet zo duurzaam bent als je feitelijk zou kunnen zijn.”

De schaarste die hij ziet ontstaan, zit hem vooral in de aanvoer van zand. Het lijkt een trend dat het zand dan maar uit het buitenland wordt gehaald, terwijl we – met de juiste koppeling tussen grondstoffenwinning en natuurontwikkeling – ook vooruit kunnen met wat we in eigen land beschikbaar hebben. We moeten met elkaar door de hele keten heen durven kijken. Niet alleen als uitvoerende partijen, maar alle betrokken partijen zoals vergunningverleners, natuurorganisaties en bevoegde gezagen moeten de meerwaarde en de urgentie zien. Natuurlijk zit er toekomst in het toepassen van secundaire materialen, maar die voldoen lang niet allemaal aan de eisen als primaire grondstoffen die je als bulk uit een put kunt winnen.

Hoopvolle toekomst

Dat er een oplossing komt, is voor Van Rie zeker. “We zijn een innovatief land en lopen wereldwijd voorop als het gaat om kennis en ervaring. Bovendien beschikken we over goede kennisinstellingen als de Technische Universiteit (TU) in Delft en Eindhoven en Wageningen University & Research (WUR). Ook als sector beschikken we over veel kennis en kunde, alleen lopen we nu tegen muren aan bij bevoegde gezagen en opdrachtgevers. Daarom hoop ik dat we met alle kennisdragers elkaar weten te vinden om dit op te lossen.”

Meer informatie: www.mvogroep.nl