Bij de voorbereiding op een “design & construct” tender voor een waterbouwproject zit een aannemer niet alleen met ontwerpers aan tafel, maar ook met de uitvoerders. Die denken niet altijd hetzelfde over zaken, omdat ze vanuit hun eigen referentiekader een verschillende kijk hebben op het project. “Je moet daarom een brede basiskennis hebben, om deel te kunnen nemen aan het gesprek en je te kunnen verplaatsen in de ander. Als je in de aanbestedingsfase inhoudelijk mee wilt doen aan een discussie, dan moet je bepaalde keuzes technisch inhoudelijk kunnen beargumenteren en de basisbegrippen en technieken goed beheersen. Het is belangrijk om aan te tonen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Dan is het handig als je dezelfde taal spreekt ”, aldus Buu-Long Nguyen, werkzaam als Senior Engineering Geologist bij Boskalis. In een interview gesprek vertelt deze modulehouder meer over het belang van kennis over verschillende grondsoorten en gesteenten.
Basis
Aangezien waterbouwers in hun werk altijd met grond en gesteenten te maken hebben, vormt module 1 van de VOUW-opleiding een goede basis om mee te beginnen. Uiteindelijk gaat het erom de geleerde kennis proactief in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van tenders of de uitvoering van een project. Deze basiskennis zorgt voor meer onderling begrip en een betere samenwerking. Dat komt het project altijd ten goede.
Van A naar B
Waterbouwkundige projecten zijn er in alle soorten en maten: het uitdiepen van een haven, het aanleggen van een kunstmatig eiland, het uitgraven van een kanaal voor een pijpleiding, het uitvoeren van een bodemverbetering voor de aanleg van een golfbreker, etc. Al deze projecten hebben één ding gemeen: grond en gesteente van A naar B verplaatsen. Bij elk project is het uitgraven, transporteren en afzetten van grond en gesteente een kritiek onderdeel van het werk.
Grondeigenschappen
Het bepalen van het meest geschikte baggergereedschap, de meest economische werkwijze en de snelheid waarmee een bepaalde taak kan worden uitgevoerd, hangt voor een groot deel af van de eigenschappen van de ondergrond. Daarom start elk project met een bodemonderzoek om de eigenschappen van die ondergrond te bepalen. Module 1 van de VOUW-opleiding gaat specifiek in op de eigenschappen van de grond/gesteenten en hun invloed op de bagger- en waterbouwwerkzaamheden. Daarin worden de meest voorkomende classificatiesystemen en beschrijvingen van bodem- en gesteentesoorten behandeld.
Verschillende technieken
Bij een nieuw project kun je een aantal vragen stellen zoals “Hoe zijn deze grond/steensoorten hier ontstaan, en wat zijn de eigenschappen van de grond. En is het noodzakelijk om deze aan te passen en op welke wijze?” Hiervoor zijn verschillende onderzoekstechnieken beschikbaar, zowel in het laboratorium als in het veld om hierachter te komen. Welke techniek het beste van toepassing is, hangt af van de situatie en het doel dat je wilt bereiken.
Grond/gesteente mechanica
Daarnaast wordt in deze module gekeken naar de grond/gesteente mechanica. Dat wil zeggen, de mate waarin deze te vervormen zijn en hoe sterk/slap ze zijn. Bij een slappe grond kan het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om deze laag volledig te vervangen of grond verbeterende maatregelen te treffen om de stevigheid te verhogen. Bij baggerwerken bepaalt de sterkte van de grond of rots de equipmentkeuzes. Die keuzes zijn weer bepalend voor de kosten. Wat we willen voorkomen is dat er halverwege de constructiefase onverwachte aanpassingen gedaan moeten worden en er kosten bijkomen. Daar zit niemand op te wachten. Daarom is een gedegen grondonderzoek in het voortraject van essentieel belang.
Leertraject
Een werknemer bij een lidbedrijf van de Vereniging van Waterbouwers kan module 1 op elk gewenst moment beginnen en in eigen tempo volgen op een willekeurige plek. Enige achtergrond in civiele techniek of geologie is gunstig, maar zeker niet vereist. Bij de examens wordt vervolgens wel redelijk wat detailkennis gevraagd. Er zijn ook rekenvragen en vragen die doorberedenering vereisen. Hoog over de stof doornemen is dus niet voldoende. Je moet je er echt in verdiepen. Als je de stof eenmaal eigen hebt gemaakt, kan je deze altijd blijven gebruiken.
Verschillen
De studenten hebben ons geleerd om kritisch naar de vragen en antwoorden te kijken. Zelfs de specialisten van de lidbedrijven die input leveren voor de VOUW-opleiding hebben soms verschillende meningen over een bepaald aspect of onderwerp binnen een module, terwijl de basiskennis eigenlijk hetzelfde is. Daaruit blijkt maar weer dat er meerdere interpretaties mogelijk zijn. Het contact met de studenten houdt ons scherp en bij de les. Het ontwikkelen van de e-learning module was voor mij een hele leuke ervaring en zeer leerzaam om te doen. Ik hoop dat veel werknemers de module gaan volgen.
VOUW IN BEELD – SERIE
In een serie nieuwsberichten maakt de Vereniging van Waterbouwers de leden bekend met de zeven Modules van de VOUW-opleiding. Door de modulaire opbouw van de VOUW-opleiding is het niet noodzakelijk voor werknemers om de gehele opleiding te doorlopen, maar kan ook gekozen worden voor het doorlopen van één of meerdere modulen, waarin aansluitend ook examen gedaan kan worden. De werknemer kan op elk gewenst moment beginnen en in eigen tempo de modules volgen op een willekeurige plek. De VOUW-opleiding is alleen toegankelijk voor leden van de Vereniging van Waterbouwers.