Login
Logo Waterbouwers

Module 3

Je leert de werktuigen pas echt goed kennen aan boord van een baggerschip

Edwin_de_Heer_Vereniging_van_Waterbouwers
Edwin_de_Heer_Vereniging_van_Waterbouwers

“Als je werkelijk aan boord gaat van een baggerschip is alles anders dan wat je leert tijdens de VOUW-opleiding. In het echt is alles veel groter en het baggerproces is spannender om mee te maken. Die dynamiek is met geen pen te beschrijven. Als je al een klein beetje kennis hebt over wat de werktuigen doen, dan geeft dat een voorsprong als je moet communiceren met bemanningsleden aan boord. Het wil niet zeggen dat je alles op voorhand moet weten, maar wel de basisprincipes van de verschillende werktuigen en schepen die in de waterbouw worden ingezet.” Edwin de Heer, fulltime trainer bij Van Oord benadrukt het belang van het volgen van module 3 over de verschillende werktuigen binnen de VOUW-opleiding, maar ook het opdoen van voldoende praktijkervaring.

Theorie versus praktijk

“Zelf probeer ik één à twee keer per jaar aan boord te stappen om mee te draaien op de werktuigen. Zo krijg je meer feeling met de waterbouwpraktijk en kan het geleerde beter gekoppeld worden met de praktijk. De werktuigen zijn nodig in de waterbouw om te kunnen bouwen. Je zal de schepen altijd en overal tegenkomen in de praktijk, dus is het goed om de karakteristieken ervan te leren kennen. Dan weet je welk type werktuig geschikt is om de verschillende waterbouwwerkzaamheden te kunnen uitvoeren.”

Module 3

Bij het volgen van de e-learning module worden drie lesboeken meegeleverd. ”Het is in mijn ogen de meest praktische module van de zeven. Het belicht alle werktuigen die gebruikt worden in de baggerindustrie. De werktuigen komen in de lesstof uitvoerig aan bod. Na het doornemen van de lesstof vormt dit een goed beeld van welke werkzaamheden een schip kan uitvoeren, en voor welke materialen (klei, zand gesteente) het werktuig toepasbaar is. Daarnaast is in de module aangegeven welke limieten een werktuig heeft voor wat betreft de capaciteit (productieberekeningen). Er worden ook oudere werktuigen toegelicht, waarop de baggergeschiedenis is gebaseerd.”

MR Baggermolen de baggerkraan en winzuiger/bakkenzuiger

“De inhoud van het eerste lesboek is praktisch ingedeeld en beschrijft een combinatie van veel soorten werktuigen. De inhoud reikt verder dan de titel aangeeft. De beschrijving op hoofdlijnen vermeld voor welk type materieel het ingezet kan worden, de onderdelen waar het uit bestaat, de werkmethoden en de procesbeheersing met de beschikbare automatisering. Daarnaast worden er voorbeelden gegeven om de productie uit te kunnen rekenen en vind je er details over het onderhoud van een werktuig. Daarmee krijg je een compleet beeld van het werktuig.”

Snijkopzuiger

Het tweede lesboek gaat over de snijkopzuiger. “Een snijkopzuiger is een stationair werktuig. Het werken met een snijkopzuiger vind ik persoonlijk erg interessant. Doordat het zuig- en persproces tegelijkertijd plaatsvindt moet er met veel aspecten tegelijkertijd rekening worden gehouden. De snijkop kan bijvoorbeeld een hoeveelheid materiaal losmaken, maar als de pompen deze hoeveelheid niet naar het stort kunnen verpompen, zal de hoeveelheid bij de snijkop hierop aangepast moeten worden. De uitdaging is hierbij om de aanwezige productielimiet dusdanig te proberen te optimaliseren, zodat de optimale productiecapaciteit wordt bereikt.”

Sleephopperzuiger

Het derde lesboek gaat over de sleephopperzuiger. “Bij een sleephopperzuiger breng je materiaal van A naar B. Bij het laden van de sleephopper vergaart de sleepkop op de bodem het materiaal en verpompt dit in het beun. Vervolgens kan het schip bij de perslocatie het materiaal lossen op 4 verschillende manieren: dumpen (openen van de bodemdeuren), ‘rainbowen’ (persen van het materiaal door de rainbow nozzle), het persen door een leiding naar een stort (bijvoorbeeld voor het creëren van een nieuwe haven) of via backfillen (daarmee kan je bijvoorbeeld een object op de (zee)bodem afdekken met het materiaal).”

“Een hopper kan meerdere soorten materialen vergaren, maar dan moet het werktuig daar ook de karakteristieken voor hebben. Bijvoorbeeld rots baggeren verlangt een versterkte zuigbuis, waardoor het gewicht van de zuigbuis beïnvloed wordt, wat vervolgens weer invloed heeft op de capaciteit van de lieren. Kortom, het kunnen beoordelen wat de mogelijkheden of limieten van het werktuig zijn, komt in deze module aan het licht.”

Simulatoren

Edwin de Heer is bijna 8 jaar werkzaam bij Van Oord als fulltime trainer en is verantwoordelijk voor de productietrainingen voor alle werktuigen. Hij geeft trainingen aan zowel bemanningsleden als stafpersoneel. “Dat doe ik voornamelijk op het hoofdkantoor, bij de simulatoren, maar soms geef ik ook daadwerkelijk training aan bemanningsleden aan boord van een schip. Binnen Van Oord ben ik de contactpersoon voor vragen over de VOUW-opleiding.”

Uitdaging

Hiervoor heeft Edwin de Heer 14 jaar voor de klas gestaan. “Na 8 jaar zocht ik een stukje uitdaging. Ik heb Electrotechniek gestudeerd en had geen kennis van baggeren. Tijdens mijn studie voor de VOUW ervaarde ik sommige modules als erg pittig, vooral omdat ik geen civiele of maritieme achtergrond had. Mijn technische achtergrond heeft mij hierbij wel geholpen. Toen ik klaar was met de opleiding werd ik in 2018 gevraagd om samen met andere waterbouwers mee te helpen aan de verdere ontwikkeling van VOUW-modules 3 en 5. De e-learning was toen al geheel in de Engelse taal gereed. Als eerste hebben we de examenvragen herzien. Mijn didactische achtergrond kwam daarbij goed van pas.”

“Ik heb altijd veel plezier beleefd aan de VOUW-opleiding. Zowel tijdens mijn studieperiode, maar ook later bij de doorontwikkeling van de opleiding. De waterbouwsector blijft zich vernieuwen, dus het is goed dat waterbouwers kennis en ervaringen delen. De VOUW-opleiding is echt van toegevoegde waarde voor de mensen die werkzaam zijn in de waterbouw. Ik hoop dan ook dat velen nog gebruik zullen maken van de VOUW-opleiding.”

VOUW IN BEELD – SERIE

In een serie nieuwsberichten maakt de Vereniging van Waterbouwers de leden bekend met de zeven Modules van de VOUW-opleiding. 

Door de modulaire opbouw van de VOUW-opleiding is het niet noodzakelijk voor werknemers om de gehele opleiding te doorlopen, maar kan ook gekozen worden voor het doorlopen van één of meerdere modulen, waarin aansluitend ook examen gedaan kan worden. De werknemer kan op elk gewenst moment beginnen en in eigen tempo de modules volgen op een willekeurige plek.

De VOUW-opleiding is alleen toegankelijk voor leden van de Vereniging van Waterbouwers.