Nederland is wereldwijd voorloper op het gebied van bescherming tegen het water. Het is dan ook niet gek dat kust- en oeverwerken vaak één van de hoofdactiviteiten is van een baggerbedrijf. “Geen enkel project is hetzelfde. Bij elk project heb je te maken met het ontwerp, de materialen en de constructie en uitvoering. Daarbij komen vele aspecten aan bod, zoals golfbrekers, oeververdedigingen, waterbouwkundige rivierwerken, caissons maar ook offshore werken zoals kabelbescherming en windmolenparken. Dat maakt het werk zo afwisselend en boeiend”, zegt Mark Spruit, werkzaam als Senior Cost Engineer bij Boskalis. “Om in de waterbouw aan de slag te gaan, heb je wel een brede basiskennis nodig. In module 7 van de VOUW-opleiding worden zowel de theoretische als praktische kant van kust- en oeverwerken belicht. Het vormt een mooie basis voor iedereen die hier meer over wil weten.
Theorie en praktijk
Module zeven van de VOUW-opleiding bestaat uit twee boekdelen en een e-learning. In het eerste deel wordt de theoretische kant van de materie belicht. Daarbij komen de ontwerpaspecten en de onderdelen van diverse constructies aan bod. Verder bevat dit deel een beschrijving van de verschillende materialen zoals die in de praktijk worden toegepast, maar wel in relatie tot de onderdelen waar ze geschikt voor zijn en hun functie. Denk daarbij naast breuksteen aan geotextielen, bitumineuze producten en betonnen elementen. Maar er is ook aandacht voor de traditionele bodemmaterialen zoals zinkstukken. Die worden nog steeds toegepast.
Het tweede deel gaat meer over de uitvoeringstechnische kant van kust- en oeverwerken en belicht ook de herkomst van materialen. Je leert bijvoorbeeld hoe een steengroeve werkt en hoe je de stenen daarna op de werklocatie krijgt. Je hebt in alle fasen van een aanbestedingstraject te maken met kust- en oeverwerken. Niet alleen bij de initiële ontwerpfase, maar ook bij de projectvoorbereiding waarbij vaak een gedetailleerd ontwerp wordt gemaakt. Je zoekt dan naar de verbeterpunten aan de constructie, wat het beter uitvoerbaar maakt en waardoor het geheel kostenefficiënter wordt opgezet. Daarnaast zijn in dit deel de verschillende uitvoeringstechnieken beschreven, met de vormen van materieel die daarvoor ingezet worden. Daarbij is een tweedeling gemaakt voor het werken vanaf het land en het werken vanaf het water, omdat dat echt wezenlijk een verschil maakt.
Herziening van lesstof
In de herziene uitgave van deze module zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van kust- en oeverwerken opgenomen. Zo zijn nieuwe materialen, zoals betonelementen, toegevoegd en zijn de werkmethoden aangepast aan de nieuwste technieken.
In het eerste deel is daarnaast meer informatie toegevoegd over offshore stenenwerken. We hebben het dan bijvoorbeeld over de bescherming van kabels en leidingen met stenen. Verder is er in het tweede deel meer informatie toegevoegd over het voorkomen van schade aan de constructie tijdens de uitvoering. Daarbij is gekeken hoe je risico’s zoveel mogelijk kan voorkomen en hoe je die het beste kunt inschatten met de gekozen werkmethoden. Waterbouwers hebben niet alles in de hand. Ze hebben bijvoorbeeld soms te maken met slechte weersomstandigheden die van invloed zijn op de uitvoering van de werkzaamheden.
Tenslotte is in de module aandacht besteed aan de kwaliteitscontrole en projectmanagement. In de module komen de verschillende fasen aan bod en staat beschreven hoe je de organisatie hiervoor opzet en een goede voorbereiding treft.
Voorbereiding op examen
Het is een veelomvattende module die alle aspecten van kust- en oeverwerken belicht. In dat opzicht is het een echte aanvulling en interessant voor iedere waterbouwer. Om aan de module te beginnen is geen achtergrondkennis vereist, maar enige kennis van kust- en oeverwerken, maakt het leren wel makkelijker. Je moet je niet verkijken op de lesstof. Je kan in principe overal vragen over krijgen. Daarnaast adviseer ik studenten om de twee voorbeeld projecten in de module goed te bestuderen. Bij het eerste voorbeeldproject ligt de nadruk op de theoretische aspecten in de ontwerpfase. Het tweede voorbeeld is vooral bedoeld om de praktische uitvoeringstechnische aspecten eigen te maken. Beiden vormen een goede toevoeging voor beheersing van de lesstof.
Bij de voorbereiding op het examen is het vooral handig om de e-learning module nogmaals te doorlopen en te oefenen met de vele vragen die in de boeken staan.
Tegenwoordig worden de examens digitaal gemaakt. Je krijgt weinig feedback terug. Dat vind ik persoonlijk wel eens jammer. Vroeger werden er nog wel eens opmerkingen bij de antwoorden gezet. We zien wel of vragen goed of slecht zijn gemaakt en evalueren de uitkomsten binnen de VOUW, zodat we de opleiding in de toekomst kunnen verbeteren.
Ik hoop dat veel waterbouwers deze module gaan volgen. Kust- en oeverwerken kom je overal tegen en deze module geeft nieuwe waterbouwers de basisbeginselen mee. Daarnaast vormt de module een mooi naslagwerk voor ervaren waterbouwers om nog eens wat op te zoeken. Met een team van experts hebben we zoveel mogelijk kennis en ervaring in de lesstof verwerkt. Ik ben trots op deze module als eindresultaat.”
Mark Spruit
Mark Spruit is circa 30 jaar werkzaam als Senior Cost Engineer bij Boskalis en is samen met andere waterbouwers ruim 20 jaar betrokken bij het opstellen van de cursussen voor de VOUB en later bij de VOUK. In die hoedanigheid heeft hij geholpen bij het opstellen van module 7 van de VOUW-opleiding.
VOUW IN BEELD – SERIE
In een serie nieuwsberichten maakt de Vereniging van Waterbouwers de leden bekend met de zeven Modules van de VOUW-opleiding.
Door de modulaire opbouw van de VOUW-opleiding is het niet noodzakelijk voor werknemers om de gehele opleiding te doorlopen, maar kan ook gekozen worden voor het doorlopen van één of meerdere modules, waarin aansluitend ook examen gedaan kan worden. De werknemer kan op elk gewenst moment beginnen en in eigen tempo de modules volgen op een willekeurige plek.
De VOUW-opleiding is alleen toegankelijk voor leden van de Vereniging van Waterbouwers.