Login
Logo Waterbouwers

Een niche binnen een niche

Hydraphalt1_Vereniging_van_Waterbouwers
Tag(s): Extern

Al maken asfaltproducten zoals gietasfaltbestrating onderwater maar een klein onderdeel uit van de waterbouwwerken, toch bieden ze vaak een oplossing waar andere methoden niet toereikend zijn. Sjoerd van der Bij en Roland Hoogendonk, twee echte asfaltkunstenaars, werken bij Hydraphalt, een samenwerking tussen Strukton en Boskalis Nederland, dagelijks met dit veelzijdige product. “Dit is een niche binnen een niche.”

Hydraphalt1_Vereniging_van_Waterbouwers

Al maken asfaltproducten zoals gietasfalt en asfaltmastiek maar een klein onderdeel uit van de waterbouwwerken, toch bieden ze vaak een oplossing waar andere methoden niet toereikend zijn. Sjoerd van der Bij en Roland Hoogendonk, twee echte asfaltkunstenaars, werken bij Hydraphalt, een samenwerking tussen Strukton en Boskalis Nederland, dagelijks met dit veelzijdige product. “Dit is een niche binnen een niche.”

Hoogendonk rolde als boerenzoon via een loonwerkbedrijf in de aannemerij. Inmiddels is hij als uitvoerder projecten namens Strukton gedetacheerd bij Hydraphalt en verantwoordelijk voor reparaties en werkvoorbereiding. Van der Bij is als bestuurder verantwoordelijk namens Boskalis Nederland. Samen werken zij binnen Hydraphalt, een bedrijf dat sinds de oprichting in 2004 is gespecialiseerd in verschillende toepassingen van asfalt in de waterbouw. In de afgelopen jaren zijn uiteenlopende producten ontwikkeld die naadloos aansluiten bij steeds vaker voorkomende vraagstukken over onderhoud en nieuwbouw van waterkeringen.

Hydraphalt2_Vereniging_van_Waterbouwers.jpgAsfalt op maat

“We verwerken het halffabricaat van warm asfalt dat we binnenkrijgen in een mobiele opmenginstallatie bij Delfzijl”, legt Hoogendonk uit. “Daar wordt het opgewaardeerd tot gietasfalt door bitumen toe te voegen.” Waar voor gebruik op de weg nog steenskelet aan het product wordt toegevoegd, wordt er bij waterbouwwerken juist gewerkt met overvulde mengsels. “Doordat er bij gebruik voor waterbouwwerken meer bitumen in het product zit, blijft het elastisch en tot op zekere hoogte meebewegen, en behoudt het zijn kracht.”

De verschillende asfaltproducten zoals gietasfalt, mastiek en elastocoast kunnen op diverse manieren worden toegepast. “We werken altijd van onder naar boven”, legt Hoogendonk uit. “Onder water gebruiken we mastiek, boven water gietasfalt. De grootte van je steen en steenslag moeten met elkaar in verhouding zijn om de juiste vloei te krijgen.” Soms moet Hoogendonk op locatie ter plekke creatief zijn om tot het juiste mengsel te komen. “Bij een project in IJmuiden bleken de producten die we in eerste instantie bedacht hadden niet te voldoen. Toen hebben we een uniek mengsel toegepast met een grovere steen waardoor hij meer rem kreeg en wel presteerde.” De asfaltproducten van Hydraphalt kunnen worden toegepast als reparatie, toevoeging of opwaardering van nieuwe of bestaande waterwerken. Ook voor Boskalis is het toepassen van verschillende vormen van asfalt in waterwerken een nichemarkt. “Gelukkig is de oprichter van Hydraphalt, Niek Leguit, nog steeds als mentor en adviseur bij het bedrijf betrokken”, vertelt Van der Bij. “Zijn kennis en ervaring zijn van onschatbare waarde.”

Vooruitkijken

Van der Bij vindt asfalt een prachtig product met oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Na jarenlang met asfalt gewerkt te hebben in de droge infra, past hij het nu toe in dijken en andere waterwerken. Zelf omschrijft hij zich als een echte asfaltman. “Na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Deltawerken is er veel waterbouwasfalt en mastiek toegepast. Die werkzaamheden zijn in de jaren 80 afgerond. Er is sindsdien best veel kennis verloren gegaan die nu opgefrist moet worden. Veel werken zijn tenslotte aan onderhoud toe.” Daarom pleit hij ervoor om zoveel mogelijk kennis, verificatie en validatie digitaal vast te leggen en over te dragen op de nieuwe generatie. “Het is ook goed om samen te werken met partijen als de waterschappen, Rijkswaterstaat en KIWA-KOAC en zo met elkaar meer kennis op te bouwen.”

Recyclebaar

Duurzaamheid is een niet meer weg te denken component binnen de sector. “Het is leuk om met een product te werken dat prima past in het duurzaamheidsprogramma. In de producten die wij gebruiken zijn al gerecyclede materialen verwerkt en bij einde levensduur kan het gebruikte asfaltproduct zelf ook opnieuw gerecycled worden.” En dat komt goed uit. “Er speelt veel in de BV Nederland. Met de opgave die er ligt en de recente wateroverlast en overstromingen hebben we nog genoeg te doen.”

Meer informatie: www.vandegrijp.com